Mikrobiológia [MB-LM]

Online manuál na štúdium AMR - video návod

Autor: Katarína Čurová, Viera Lovayová, Mária Nagyová

anotačný obrázok

Online manuál ResistanceMap je pripravený ako video návod, slúži študentom na štúdium antimikrobiálnej rezistencie (AMR). AMR je kľúčovou a pre študentov pomerne náročnou témou mikrobiológie.A ntimikrobiálna rezistencia (AMR) je termín, ktorý sa používa na označenie schopnosti mikroorganizmov - baktérií, vírusov, húb a parazitov prežiť pôsobenie antimikrobiálnych látok.

Sérologické reakcie

Autor: Katarína Čurová

anotačný obrázok

Diagnostika infekčných ochorení sa uskutočňuje metódami priamej a nepriamej diagnostiky. Priama diagnostika umožňuje vizualizovať mikroorganizmy ako pôvodcov infekcie, nepriama diagnostika umožňuje detekovať reakcie makroorganizmu na prítomnosť mikroorganizmu. Nepriama diagnostika sa zameriava na bunkovú imunitu (kožné testy) alebo humorálnu imunitu, pri ktorej dokazuje špecifické protilátky sérologickými reakciami. Prednáška sa venuje vysvetleniu základných pojmov (antigén, protilátka, sérologická reakcia, jej priebeh, hodnotenie) a klasifikácii sérologických reakcií, ktoré sa využívajú v klinickej mikrobiológii pri diagnostike pôvodcov infekčných ochorení. Pri jednotlivých reakciách je k dispozícii ilustračný obrázok, resp.postup, princíp reakcie a konkrétne príklady využitia.

Genetika baktérií

Autor: Katarína Čurová

anotačný obrázok

Genetická informácia je vo všetkých bunkách uložená vo forme molekuly nukleovej kyseliny DNA.Úsek DNA, ktorý kóduje molekulu s určitou funkciou, je gén. Predstavuje základnú jednotku genetickej informácie. V baktériách sa DNA nachádza najčastejšie vo forme jedného chromozómu a niekoľkých menších plazmidov.

Úvod do mikrobiológie

Autor: Katarína Čurová

anotačný obrázok

Mikrobiológia je vedná disciplína, ktorá sa zaoberá stúdiom mikroorganizmov, teda živých organizmov, ktoré voľným okom nie sú vidieľné. Prednáška zahŕňa základné pojmy mikrobiológie, definíciu mikroorganizmov, ich klasifikáciu, základné vlastnosti, význam pre človeka (pozitívny a negatívny) a históriu mikrobiológie.