Schválené Edičnou komisiou LF

Informácie o 1. autorovi článku z databázy:
MUDr. Jakub Gazda
jakub.gazda(at)upjs.sk
II. interná klinika
Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Trieda SNP 1
Košice
Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
telefón: +421552343437
adresa: Trieda SNP 1
040 11 Košice

Transientná elastografia pečene

Toto výukové video poskytuje komplexný, no zrozumiteľný prehľad o princípe a praktickom prevedení transientnej elastografie (FibroScan®) – neinvazívnej metódy na kvantifikáciu tuhosti a stukovatenia pečene.  V úvode sa zoznámite s fyzikálnym princípom vyšetrenia, vrátane generovania šmykových vĺn a ich šírenia pečeňovým parenchýmom. Následne sa venujeme príprave pacienta, výberu sondy, správnemu umiestneniu sondy a interpretácii jednotlivých zobrazení (TM mód, A mód, elastogram, CAP).

Video zároveň upozorňuje na najčastejšie chyby, kontraindikácie, hodnotenie spoľahlivosti meraní a ukazuje význam elastografie v klinickej praxi pri rôznych typoch chronických ochorení pečene.  Je vhodné pre študentov medicíny, mladých lekárov aj zdravotnícky personál, ktorí si chcú osvojiť správnu techniku vyšetrenia a lepšie porozumieť interpretácii výsledkov.

Odkaz   Dátum Prístupnosť [?] Klinicky citlivé [?] Licencia
 Elastografia pečene 13.8.2025 ktokoľvek Creative Commons License

4-D hodnotenie:

typ
Skripta a návody
typ
Edukačné weby a atlasy
typ
Digitálne video
typ
Prezentácie a animácie
typ
Obrazový materiál – kazuistiky
typ
E-learningové kurzy (LMS)
result
Recenzované
informácie
level
Základná úroveň
level
Pokročilá úroveň
level
Špecializačná úroveň
level
Komplexná úroveň
   

Hodnocení

Zvoľte prosím dosiahnutú úroveň vzdelania a potom ohodnoťte výučbový materiál predovšetkým z pohľadu vhodnosti materiálu pre samoštúdium.
Študent – študent bakalárskeho alebo magisterského stupňa
Absolvent – absolvent bakalárskeho alebo magisterského stupňa
PhD. absolvent – postgraduálny študent, absolvent PhD. štúdia, odborný asistent, ...
%
Ohodnoťte
ako prvý tento článok!
hodnotiť

Creative Commons LicenseObsah článku podlieha licencii Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko